Smaki regionów

0

W sobotę 12 maja polkowicki rynek był oblegany przez tłumy miłośników dobrego jedzenia, odbywał się tam  bowiem XIX Konkurs Kulinarny “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

W sobotnie popołudnie polkowicki rynek zaczął wypełniać się stoiskami z przysmakami, które zostały wyprodukowane przez okoliczne manufaktury oraz przez mieszkańców gminy.

Na kiermaszu przetworów naturalnych i rękodzieła znalazły się specjały w słoikach, soki, syropy ziołowe i lecznicze. Można było zasmakować potraw kuchni śląskiej, wołyńskiej ukraińskiej i wielu innych.

W konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” udział wzięło 90 osób z okolicznych sołectw. Rywalizacja przebiegała w pięciu kategoriach: produktów mięsnych, bezmięsnych, kószki polkowickiej oraz ciast i ciasteczek. W ostatniej kategorii do rywalizacji przystąpiło 30 dzieci.

Jury nie miało łatwego zadania ponieważ uczestnicy konkursu stanęli na wysokości zadania i wszystkie specjały przez nich wykonane były prawdziwymi delicjami.

Nagrody i upominki za uczestnictwo w konkursie wręczył  burmistrz Polkowic, Wiesław Wabik wraz z członkami jury.

Tegoroczny festiwal kulinarny potrwał do wieczora i uwieńczony został wspaniałym koncertem Haliny Młynkowej.

Udostępnij.

Comments are closed.