Pokrzywa. Co za ziółko.

0

Pokrzywa zawiera wiele cennych składników. Witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Ceniona od zawsze za swe właściwości lecznicze, kosmetyczne i wartość odżywczą.
Z pokrzywy można również ugotować zupę. Ceniono ją zwłaszcza na przednówku ceniono, ponieważ dodawała energii i odżywiała organizm po zimie.
Co jest tak cennego w pokrzywie?
Ziele i liście zawierają Wit, C, karoten, chlorofil, ksantofile, fitochinon, czyli Wit. K, dużo żelaza, wapnia, krzemu, manganu, magnezu, potasu, fosforu i miedzi, acetylocholinę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, tiaminę, pirydoksynę, histaminę, kw. mrówkowy, kw. krzemowy, krzemionkę, 2-metyloheptenol, acetofenon, garbniki, kwas glicerowy i glikolowy, flawonoidy, kwas foliowy i wiele innych.
Zwiększa liczbę krwinek czerwonych i zawartość hemoglobiny we krwi i … zmniejsza stężenie glukozy we krwi.
Dzięki zawartości wapnia i krzemu mamy ładną skórę, włosy i paznokcie.
Świetnie działa na przewód pokarmowy. Wspomaga pracę żołądka, trzustki i wątroby.
Zwiększa wydalanie wraz z moczem i potem: mocznika, chlorku sodu i szkodliwych produktów chemicznych powstających w naszych organizmach lub tych, które się do niego dostały z zewnątrz.
Ale, ale … jak każde zioło – stosujemy rozsądnie

Comments

comments

Udostępnij.

Comments are closed.