Letnie szaleństwo kulinarne

0

Lato w pełni a z nim czas na sezonowe warzywa i owoce. Czereśnie, wiśnie, maliny, młode ziemniaczki, bób czy fasolka. Nasza kuchnia nie należy do lekkiej ale jedno jest pewne, jest najsmaczniejsza. Co spożywamy w czasie upałów? Poniżej przedstawiamy kilka letnich propozycji kulinarnych.

Rzecz jasna, na moim stole najczęściej goszczą sezonowe warzywa i owoce. Uwielbiam smak młodych ziemniaków a dzieciaki przepadają za bobem. malinami, arbuzem i czereśniami. Staram się sprostać ich wymaganiom a w miarę możliwości przygotować im coś pysznego. Oto najczęstsze z nich:

  1. Młode ziemniaki z sosem czosnkowym.
    Składniki:
    – 1 kg młodych ziemniaków
    – pęczek koperku
    – jogurt naturalny
    – 3 łyżki masła
    – 4 ząbki czosnku
    – 20 dag sera żółtego
    Przygotowanie:
    Sos: jogurt naturalny wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem.Młode ziemniaki opłukujemy pod wodą, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 20 min (tak aby się nie rozpadły). Po ugotowaniu wykładamy je do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy według uznania swoimi ulubionymi przyprawami (w moim przypadku jest to vegeta, czosnek granulowany, oregano). Na jeszcze ciepłe ziemniaki dodajemy 3 łyżki masła. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 – 30 min. Pod koniec pieczenia polewamy całość wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy serem. Po pięciu minutach wyciągnąć z piekarnika.
  2. Serek z owocami z czekoladową niespodzianką
    Składniki:
    – serek Mascarpone
    – śmietanka 30%
    – starta czekolada mleczna
    – herbatniki
    – owoce (maliny, borówki, arbuz, brzoskwinie)
    – 1 łyżeczka masła
    Przygotowanie:
    Startą czekoladę podgrzewam w małym garnuszku z dodatkiem masła. Do ubitej śmietany dodaję serek.Na spód pucharków wykładam herbatniki, na które dodaje wcześniej przygotowany krem ze śmietanki i z serka na przemian z ostygniętą czekoladą. Na wierzch dodaje pokrojone w kostkę owoce. Całość można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
  3. Chłodnik z arbuza (Przepis, który wynalazł mój mąż i od tego roku jest gwiazdą stołu)
    Składniki:
    – 1 kg miąższu z arbuza (bez pestek)
    –  2 małe ogórki
    – 1 żółta papryka
    – 100 g sera feta
    – 10 listków świeżej mięty
    – 5 dużych liści bazylii
    Przygotowanie:
    Miąższ z arbuza kroimy na kawałki. Wsadzamy do blendera wraz z listkami mięty i bazylii.
    Rozdrabniamy. Tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, by się dobrze schłodził. Przed wyjęciem chłodnika z lodówki kroimy w drobną kostkę paprykę oraz ogórki.
    Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy warzywami, rozkruszonym serem Feta oraz dekorujemy listkami świeżych ziół. Podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.
Udostępnij.

Comments are closed.