XVIII Konkurs Kulinarny “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

0

W sobotę, 13 maja na polkowickim rynku odbędzie się wielki finał XVIII Konkursu Kulinarnego “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W kwietniu wiejski Ośrodek Kultury w Sobinie zapraszał mieszkańców miasta oraz terenów wiejskich Gminy Polkowice do zgłoszenia swojego udziału do wyżej wspomnianego konkursu kulinarnego, który w tym roku został zorganizowany w ramach Roku Jubileuszowego 50-lecia Odzyskania Praw Miejskich przez Polkowice.

W trakcie wydarzenia zarejestrowani uczestnicy powyżej 16 roku życia mogą wziąć rywalizować w jednej z kategorii:
– tradycyjna potrawa mięsna,
– tradycyjna potrawa bezmięsna,
– chleby i chałki,
– ciasto.
Najmłodszych uczestników (dzieci w wieku 7-15 lat) zaproszono do wzięcia udziału w kategorii ciasteczka.

Konkurs zaczyna się o godzinie 15.00, a kończy koncertem rozpoczynającym się o godz. 18:00
W programie wydarzenia organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, wśród których warto wymienić m.in.: kiermasz przetworów naturalnych i rękodzieła, przejazdy autobusem typu „Ogórek”, fotobudkę, animatorów i szczudlarzy, saturator. Będzie również okazja do wędrówki Aleją Smaków Kuchni Tradycyjnej: łemkowskiej, litewskiej, bałkańskiej, kaszubskiej, kresowej, ukraińskiej oraz skorzystania z warsztatów: „Bardzkie pierniki”, „Mobilne warsztaty wypieku chleba”, „Drewniane zabawki ludowe”, „Zioła z mojego ogrodu”

W harmonogramie imprezy uwzględniono również:
15.15 – Pokaz tańca grup dziecięcych z Kaźmierzowa, Sobina i Jędrzychowa. Występy zespołów ludowych „Sobinianie” i „Podolanki”
16.00 – Pokaz kulinarny w wykonaniu Sylwii Biały finalistki programu Hell’s Kitchen. Degustacja „Garnuszka górniczego” oraz tradycyjnych przekąsek
17.00 – Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród
18.00 – Koncert Marcina Wyrostka z Projektem Tango CORAZON

Comments

comments

Udostępnij.

Comments are closed.