CZOSNEK

0

Czosnek był używany od najdawniejszych czasów w medycynie. Działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku było znane już w Starożytności.
Czosnek hamuje rozwój bakterii i grzybów. Często był stosowany w chorobach płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego i skóry. Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym. Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest jak 1:15, czyli 1 mg allicyny ma moc działania 15 mg penicyliny!
Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Wykazuje silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Spowalnia procesy starzenia, poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku ochraniając neurony.
Cudowny lek ale ma też ciemną stronę. Osoby z chorą wątrobą muszą go unikać bo jest ciężkostrawny i podrażnia żołądek. W nadmiarze w skrajnych przypadkach może uszkodzić wątrobę. Rozrzedza krew więc w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi trzeba go ograniczyć .

Comments

comments

Udostępnij.

Comments are closed.