Bajeczne dania i bożonarodzeniowy nastrój

0

Gęsina faszerowana, wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Oborze, to potrawa, która urzekła jurorów konkursu kulinarnego gminy Lubin, odbywającego się pod hasłem „Tradycje Bożonarodzeniowe 2016”. Wszystkie serwowane przez konkursowiczów potrawy były godne podziwu. Natomiast Puchar Wójta Gminy Lubin w konkursie na najpiękniej udekorowany stół zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Iskierka” z Księginic.

– Trzynaście zespołów zgłosiło swój udział w Konkursie Kulinarnym „Tradycje Bożonarodzeniowe 2016” i żaden z nich nie zawiódł przygotowując prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej, okraszone przepięknymi świątecznymi dekoracjami na suto zastawionych stołach. Wyjątkowy świąteczny klimat czuć było w każdym zakątku świetlicy w Krzeczynie Małym, nie tylko dzięki unoszącym się zapachom świątecznych potraw i żywym choinkom, ale także za sprawą zespołów ŁAŁ i Iskra, które na scenie dały pokaz sowich muzycznych możliwości w wyjątkowym świątecznym repertuarze- czytamy na stronie internetowej Gminy Lubin.

W konkursie brały udział reprezentacje sołectw Gminy Lubin. Wykonały one potrawy w ramach trzech kategorii: potrawa postna, potrawa świąteczna i świąteczny deser. Oceniało ich jury w składzie: Wiesław Lichota i Karol Dobrowolski. – Silna reprezentacja profesjonalnych kucharzy z Gospody Zamkowej oraz przewodniczący Rady Gminy Norbert Grabowski. Dlatego też werdykt był nie do podważenia – informuje rzeczniczka prasowa wójta gminy Lubin Maja Grohman.

Opis wszystkich potraw i szczegółowe wyniki konkursu dostępne są na tronie internetowej Gminy Lubin (link).

Comments

comments

Udostępnij.

Comments are closed.